τολμω κυνηγησω ονειρα

Συνεχίζουμε με το 4ο μέρος της σειράς άρθρων με θέμα «Πώς να εφαρμόσω τα σχέδιά μου».

Στο πρώτο άρθρο της ίδιας σειράς μιλήσαμε για την εσωτερική σου φωνή, την ικανότητα δηλαδή να επικοινωνείς με τον εαυτό σου, να μπορείς να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ονειρεύεσαι να κάνεις & πώς μπορείς να καλλιεργήσεις αυτήν την ικανότητα.

Στο δεύτερο άρθρο αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να μετατρέψεις το όνειρό σου σε έξυπνο στόχο και να θέσεις ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους.

Στο τρίτο άρθρο είπαμε για τα εμπόδια & τις ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά σου.

Σ’ αυτό το τέταρτο άρθρο ασχολούμαστε με την τόλμη να κυνηγήσεις τα όνειρά σου ή αλλιώς με «την τόλμη, να τολμάς» όπως είχε γράψει η Μάγια Αγγέλου.

Δες το άρθρο μου “Εμπόδια & Ευκαιρίες” (μέρος 3ο)

Βγες από τη ζώνη άνεσής σου (comfort zone)

Να έχεις τη διάθεση και την ετοιμότητα να ξεβολευτείς. Για να εφαρμόσεις τα σχέδιά σου θα πρέπει να κάνεις μία έξτρα προσπάθεια, πιθανόν να χρειάζεται να αλλάξεις την καθημερινή σου ρουτίνα ή ίσως να ρισκάρεις έξω από τα συνηθισμένα σου όρια.

Αυτό το ενδεχόμενο «του ξεβολέματος» είναι για πολλούς ανθρώπους αρκετό για να σταματήσει οποιαδήποτε απόπειρα για κάτι καινούργιο. Προετοίμασε τον εαυτό σου γι’ αυτό το ενδεχόμενο και μη «ντύνεις» την αδράνειά σου με δικαιολογίες όπως «εγώ είμαι άνθρωπος της σταθερότητας» ή «εμένα δε μου αρέσουν οι αλλαγές». Η αστάθεια δεν αρέσει σε κανέναν και οι αλλαγές φέρνουν δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστείς στη νέα κατάσταση.

Όταν βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου, δηλαδή από εκείνα που σου είναι οικεία, θα χρειαστεί να αναπτύξεις νέες δεξιότητες, να καλλιεργήσεις την ευρηματικότητά σου, να ανταποκριθείς σε νέα δεδομένα.

Μόλις όμως περάσει το πρώτο στάδιο που φέρνει ανησυχία και αναστάτωση θα δεις ότι όλη αυτή η διαδικασία σε εμπλουτίζει και σε οδηγεί τελικά σ’ ένα καλύτερο επίπεδο αυτο-οργάνωσης, σε νέες ικανότητες, αυξημένη αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερη ωριμότητα. Και το καλύτερο είναι πως θα βρίσκεσαι πολύ πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων σου.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου στην τόλμη

Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να τολμάει & να βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του. Διάλεξε εκείνα τα πράγματα που φοβάσαι να κάνεις ή που σε δυσκολεύουν. Π.χ. κάτι που δυσκολεύει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είναι να λένε «όχι». Μάθε να λες καθαρά όχι, αποφεύγοντας εκφράσεις όπως «δεν είμαι σίγουρος/-η», «θα το σκεφτώ» κ.λπ. Φοβάσαι κάτι; Αυτό που φοβάσαι είναι ένα καλό πεδίο εκπαίδευσης & εξάσκησης.

Προσοχή! Χρειάζεται να γνωρίζεις τα όριά σου και να σέβεσαι τον εαυτό σου ώστε να μην επιχειρήσεις κάτι το οποίο θα σου φέρει πολύ μεγάλη ταραχή και ανησυχία. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό δεν εκπαιδεύεις πλέον τον εαυτό σου αλλά τον αποδυναμώνεις.

Τόλμη και εμπειρία

Η εκπλήρωση των ονείρων σου είναι μαραθώνιος. Δε στηρίζεται στη δύναμη ή στον ενθουσιασμό της στιγμής ή ενός μήνα. Θα έρθουν στιγμές που δεν θα νιώθεις καλά γιατί κάτι μπορεί να συμβαίνει στην προσωπική σου ζωή, μπορεί να δοκιμάσεις κάποια στρατηγική και να αποτύχει κ.λπ. Το γεγονός ότι κυνηγάς το όνειρο της ζωής σου δε σημαίνει ότι η ζωή σου είναι ρόδινη & αυτόματα θα λυθούν όλα τα προβλήματα.

Είναι πολύ σημαντικό σ’ αυτές τις στιγμές, στις στιγμές που αντιμετωπίζεις προβλήματα, να έχεις την τόλμη να συνεχίσεις γιατί ξέρεις ποιος/-α είσαι και τι θέλεις να κάνεις. Η τόλμη αυτή στηρίζεται καταρχάς στις γνώσεις & την εμπειρία που έχεις για το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι. Όσο καλύτερα και σε βάθος γνωρίζεις το συγκεκριμένο αντικείμενο τόσο περισσότερο ενισχύεται η δύναμη της συνέχειας.

Επίσης, η τόλμη στηρίζεται στη γενικότερη εμπειρία σου, δηλαδή στις επιτυχίες που είχες στο παρελθόν που σου επιτρέπουν να ξέρεις τις δυνάμεις σου, στις αποτυχίες σου που σου έχουν διδάξει όλα όσα πρέπει να αποφεύγεις, στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκες δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν κ.λπ.

Δες το άρθρο μου “Πώς να κάνω τα σχέδιά μου πράξη” (1ο μέρος)

Multitasking vs Monotasking

Το multitasking είναι η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλές εργασίες και ένα από τα βασικά ζητούμενα σε πολλά επαγγελματικά βιογραφικά. Σε πείσμα των καιρών θα σου πρότεινα να περιορίσεις το multitasking & να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στο monotasking που σημαίνει να κάνεις ένα πράγμα τη φορά.

Το να κάνεις ένα πράγμα τη φορά σου επιτρέπει να έχεις μεγαλύτερη παραγωγικότητα & αποτελεσματικότητα. Δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να διεισδύσει σ’ ένα θέμα, να το αναλύσει σε βάθος, να το κατακτήσει. Αυτό ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθησή σου και την πρόθεσή σου να τολμάς.

Τόλμησε με πάθος

Ενδιαφέρεσαι αληθινά και σε βάθος γι’ αυτό που σχεδιάζεις να κάνεις; σε γεμίζει ουσιαστικά; προκαλεί το νου σου σε τέτοιο βαθμό ώστε να διώχνει την πλήξη και τη βαριεστημάρα; Τότε κυνήγησε το πάθος σου και κάνε τη ζωή σου πραγματικά όμορφη κι ενδιαφέρουσα!

Θες να δουλέψουμε μαζί για να βγάλεις τη δύναμή σου και αναλάβεις τις προκλήσεις – ευκαιρίες της ζωής σου;
Δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα 3+1 συνεδριών “Πες ναι στις Προκλήσεις”