protatonistis-zoi-sophia-papalazarou

Σου έχει τύχει να έχεις μια μέρα πολύ γεμάτη & ταυτόχρονα να αναρωτιέσαι “η ζωή μου πού βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά;“. Νιώθεις πως τρέχεις να καλύψεις εκκρεμότητες, πως όλοι έχουν απαιτήσεις από σένα και η ζωή σου τρέχει με πολλές υποχρεώσεις αλλά χωρίς προσανατολισμό;

Θα σου πρότεινα να κάνεις μία παύση & να σκεφτείς το εξής θέμα: ποιος είναι ο πρωταγωνιστής στη ζωή σου; πώς ορίζεις τις προτεραιότητές σου; Αν νιώθεις πως οι καθημερινές σου ασχολίες δεν ενισχύουν τη ζωτικότητά σου, τη διάθεση για ζωή, για δημιουργία, αν δεν απολαμβάνεις τις δραστηριότητές σου μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις & να βάλεις σε προτεραιότητα δραστηριότητες που θα ενισχύσουν εσένα, την υγεία σου, αυτά που θέλεις να πετύχεις;

Ξεκαθάρισε τις προτεραιότητές σου

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου. Η ημέρα των γενεθλίων μας ή η πρώτη μέρα του χρόνου είναι καλές αφορμές για να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας, αλλά σε γενικές γραμμές αν θέλεις να κάνεις τομές στη ζωή σου, ισχύει η φράση “η καλύτερη στιγμή είναι τώρα”.

Κατάγραψε τις προτεραιότητές σου σε μία λίστα & με βάση αυτές όρισε το καθημερινό σου πρόγραμμα. Αν κάτι είναι πολύ σημαντικό για σένα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνεται στις καθημερινές υποχρεώσεις, έστω & σε μικρές ποσότητες. Αν π.χ. δίνεις προτεραιότητα στην υγεία σου θα πρέπει το πρόγραμμά σου να περιλαμβάνει ενέργειες  που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό όπως άσκηση, διατροφή, ψυχική υγεία κ.λπ. Αν τώρα βρίσκεσαι σε μία εργασία που δεν σου αρέσει αλλά θέλεις στο μέλλον να ασχοληθείς με κάτι άλλο πρέπει να φροντίζεις αυτό το “κάτι άλλο” να αρχίζει να παίρνει υπόσταση ίσως μέσα από σπουδές, συνεντεύξεις, παρακολουθήσεις σεμιναρίων, επαφές, οραματισμό κ.λπ.

Το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι σε πολλές περιπτώσεις αφήνουμε στην άκρη αυτά που είναι θεμελιώδη για εμάς & ασχολούμαστε με όλα εκείνα που μας είναι “εύκολα” & φαντάζουν επείγοντα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Κάνε την αλλαγή & διάλεξε όλα εκείνα που νιώθεις ότι θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις, εκείνα που δίνουν νόημα στη ζωή σου & την πάνε ένα βήμα μπροστά.

Δες το άρθρο μου “Δεν πετυχαίνω τους στόχους μου…γιατί;”

Μάθε να λες όχι

Έχεις μάθει να τους κρατάς όλους ευχαριστημένους! Ό,τι & να σου ζητήσουν λες ναι & στη συνέχεια ψάχνεις να βρεις χρόνο για να ανταποκριθείς σ’ αυτό που υποσχέθηκες, ενώ αγχώνεσαι & αναβάλεις δικά σου σημαντικά πράγματα. Όσο περισσότερο παραχωρείς το χρόνο σου τόσο περισσότερο χάνεις τον έλεγχο της ζωής σου.

Επίσης, μπορεί να σε φορτώσει  κάποιος με τα δικά του επείγοντα & να ζητήσει τη βοήθειά σου ή να σου τα αναθέσει ως εργασία. Από σένα εξαρτάται αν θα τα βάλεις σε προτεραιότητα ή όχι. Δε χρειάζεται να υιοθετείς τα επείγοντα των άλλων ως δικά σου επείγοντα.

Δεν σου προτείνω να μην έχεις ευαισθησίες & να μην βοηθάς όπου κρίνεις ότι υπάρχει ανάγκη να το κάνεις αλλά να δεσμεύεις το χρόνο σου με σκέψη & πρόγραμμα. Να μην αναβάλεις επ’ αόριστον τα όνειρά σου γιατί είσαι σε μία συνεχόμενη πίεση προσπαθώντας να εξυπηρετήσεις άλλους.

Βρες χρόνο για το εαυτό σου

Βρες χρόνο να κάνεις όλα εκείνα τα “μικρά” πράγματα που σε βοηθούν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να νιώθεις χαρά, ευεξία, όρεξη για ζωή. Θυμήσου ότι σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια μια πτήσης πρώτα βάζεις τη δική σου μάσκα οξυγόνου & στη συνέχεια του παιδιού σου ή όποιου άλλου συνοδεύεις.  Αν θέλεις να βοηθήσεις αποτελεσματικά τους ανθρώπους που είναι γύρω σου πρέπει εσύ να είσαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.  Φρόντισε, λοιπόν, να δίνεις στον εαυτό σου το οξυγόνο που καθημερινά χρειάζεται για να είναι χαρούμενος & να μπορεί να κυνηγάει τους στόχους του.

Προτεραιότητα είμαι εγώ

Έχεις έρθει για να ζήσεις τη δική σου ζωή, να διανύσεις τη δική σου διαδρομή, να εξερευνήσεις τις δικές σου δυνάμεις! Βάλε τον εαυτό σου σε προτεραιότητα!

Να έχεις τη σιγουριά ότι ποτέ δεν είναι αργά, ότι έχεις τη δύναμη, ότι πάντα μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου προς την κατεύθυνση που ονειρεύεσαι!