εμπόδια ευκαιριες προκλησεις παπαλαζαρου σοφια

Φτάσαμε στο 3ο μέρος της σειράς άρθρων με θέμα «Πώς να εφαρμόσω τα σχέδιά μου» και ο τίτλος του 3ου μέρους είναι «Εμπόδια & Ευκαιρίες».

Στο πρώτο άρθρο της ίδιας σειράς μιλήσαμε για την εσωτερική μας φωνή, την ικανότητα δηλαδή να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας, να μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ονειρευόμαστε να κάνουμε & πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτήν την ικανότητα.

Στο δεύτερο άρθρο αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε το όνειρό μας σε έξυπνο στόχο και να θέσουμε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους.

Τώρα θα αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο μας & θα αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Δες το άρθρο μου “Δημιουργώ έξυπνους S.M.A.R.T. στόχους” Πώς να κάνω τα σχέδιά μου πράξη (Μέρος 2ο)

Καλλιέργησε το κατάλληλο mindset

Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση «όλα είναι στο μυαλό σου;». Ιδιαίτερα αν λάβεις υπόψιν σου & τις επιστήμες που μελετούν την ανθρώπινη ανάπτυξη και συμπεριφορά καταλαβαίνεις ότι η φράση αυτή είναι πολύ αληθινή.

Παρατήρησε τον εαυτό σου και δες πώς λειτουργείς. Ποια εμπόδια βάζεις στο δρόμο σου; Όλοι μας έχουμε δημιουργήσει κάποιες πεποιθήσεις από τότε που ήμασταν παιδιά! Κάποιες από αυτές μας βοηθούν και κάποιες άλλες μας αποδυναμώνουν. Κι εσύ έχεις τις δικές σου αλήθειες οι οποίες προέρχονται από βιώματα, από τον τρόπο με τον οποίο έχεις ερμηνεύσει ή έχεις παρερμηνεύσει τις ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες σου.

Τι πιστεύεις για τον εαυτό σου;

Εσύ λοιπόν, τι πιστεύεις για τον εαυτό σου και πώς δημιουργείς τις συνθήκες της ζωής σου; Μήπως θεωρείς ότι δεν μπορείς, ότι δεν θα πετύχεις, ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι που μπορούν αλλά εσύ δεν ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία;

Επηρεάζεσαι πολύ από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και θεωρείς ότι οι ίδιες καταστάσεις θα επαναλαμβάνονται χωρίς περιθώρια βελτίωσης; Π.χ. προσπάθησες στο παρελθόν να ξεκινήσεις μία ατομική επιχείρηση και δεν τα κατάφερες, οπότε τώρα θεωρείς ότι θα αποτύχεις ξανά, ότι δεν έχεις τις ικανότητές ή ότι οι ικανότητές σου είναι περιορισμένες, ότι δεν είσαι αρκετά έξυπνος, ότι δεν αξίζεις κ.λπ.

Άλλαξε τη σκέψη σου

Αν σου συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω τότε χρειάζεται να δουλέψεις με τον εαυτό σου & να μετατρέψεις εκείνες τις σκέψεις που σε μπλοκάρουν και δε σου επιτρέπουν να προχωρήσεις στην εφαρμογή των σχεδίων σου σε μία στάση ζωής που θα σου φέρει αποτελέσματα.

Ας χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της ατομικής επιχείρησης που ανέφερα πιο πάνω. Δεν τα κατάφερες στην ατομική επιχείρηση που προσπάθησες να ξεκινήσεις, δοκίμασες όμως και σίγουρα εκπαιδεύτηκες σε πολλά καινούρια πράγματα τα οποία θα σε βοηθήσουν στο μέλλον να κινηθείς διαφορετικά. Εντόπισες κάποιες ελλείψεις και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσεις περισσότερο τις ικανότητές σου στην κατεύθυνση που σου χρειάζεται. Είσαι έτοιμος /-η να πετύχεις και αποδέχεσαι τις προκλήσεις ως μια πολύ καλή ευκαιρία ανάπτυξης.

Η εργασία με τον εαυτό σου στο θέμα των πεποιθήσεων δεν είναι εύκολη ούτε υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να γίνει αυτόματα. Δεν είναι όμως και δύσκολη! Χρειάζεται να ξέρεις τι θέλεις και να δουλεύεις συνειδητά και συστηματικά γι’ αυτό.

Tip: Κάνε καθημερινά κάτι, έστω κάτι μικρό που θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις το στόχο σου ή την επιθυμητή κατάσταση.

Δες το άρθρο μου “Αγάπησε τον εαυτό σου λίγο παραπάνω”

Άλλαξε τη ζωή σου

Καλλιέργησε τη νοοτροπία του νικητή! Κάθε εμπόδιο έρχεται στο δρόμο σου για να σε δοκιμάσει και πιθανόν να σε σταματήσει ή να σε εξελίξει και να σε βελτιώσει. Από εσένα εξαρτάται αν θα δεις το εμπόδιο ως εμπόδιο ή ως ευκαιρία να αναμετρηθείς με τις δυνάμεις σου και να προχωρήσεις μπροστά. Και ακόμη και στην περίπτωση που τελικά δεν τα καταφέρεις μπορείς να ανακαλύψεις νέες διαδρομές που αν δεν είχες προσπαθήσει δεν θα τις είχες βρει ποτέ.

Αυτή η στάση απέναντι στη ζωή θα σου χαρίσει μία μοναδική αίσθηση ελευθερίας και δύναμης γιατί θα νιώσεις πως εσύ έχεις την ευθύνη της ζωής σου, εσύ την κατευθύνεις.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου

Ο πιο χρήσιμος ίσως χρόνος της ζωής σου είναι ο χρόνος που εκπαιδεύεις τον εαυτό σου για να ζήσεις τη ζωή σου όπως θέλεις! Ό,τι ονειρεύεσαι μπορείς και να το πετύχεις διαφορετικά δεν θα το ονειρευόσουν, ίσως να επιθυμούσες κάτι άλλο. Υπάρχουν εμπόδια; Ναι, αν τα δεις ως τέτοια, διαφορετικά υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες!

Θες να δουλέψουμε μαζί για να βγάλεις τη δύναμή σου και αναλάβεις τις προκλήσεις – ευκαιρίες της ζωής σου;
Δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα 3+1 συνεδριών “Πες ναι στις Προκλήσεις”