stoxoi-giati-petyxaino

Δεν πετυχαίνω τους στόχους μου, δεν τα καταφέρνω, είμαι αποτυχημένος / αποτυχημένη, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που όποιο στόχο & να βάλουν τον καταφέρνουν, εγώ δεν μπορώ.

Αυτές είναι φράσεις που έχεις χρησιμοποιήσει ή έχεις ακούσει να χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους που είναι γύρω σου. Πόση αλήθεια όμως κρύβεται σ’ αυτές & τελικά θα μπορούσες να κάνεις κάτι ώστε η “αποτυχία” να γίνει επιτυχία;

Προσδιόρισε με σαφήνεια τους στόχους σου

Ένα πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσεις τους στόχους σου τόσο ξεκάθαρα & συγκεκριμένα ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρεξήγησης ή παρέκκλισης από αυτούς. Πολλές φορές θέτουμε ένα στόχο και είναι τόσο αόριστος που δεν ξέρουμε στη συνέχεια πώς να κινηθούμε ούτε μπορούμε να αντιληφθούμε αν τον έχουμε επιτύχει ή όχι.

 Για παράδειγμα θέλω να έχω μία επιτυχημένη ζωή! Τι σημαίνει επιτυχημένη ζωή για μένα; Τι θα κάνω όταν θα έχω φτάσει στην επιτυχία; Πώς θα είμαι; Πώς με ονειρεύομαι; Θα έχω οικογένεια, φίλους, εργασιακή επιτυχία, θα κάνω ταξίδια;  Ένας άλλος στόχος θα μπορούσαν να είναι τα χρήματα, δηλαδή να βγάζω πολλά χρήματα. Τότε θα πρέπει να αναρωτηθώ πόσα χρήματα θέλω να βγάζω; Η εργασία μου, μου επιτρέπει να βγάζω τα χρήματα που ονειρεύομαι ή πρέπει να ασχοληθώ με κάτι άλλο για να φτάσω στο στόχο μου; Νιώθω πληρότητα με την εργασία μου; γιατί αν κάνω κάτι που δεν με ικανοποιεί πολύ πιο δύσκολα θα αφοσιωθώ σ’ αυτό, θα το κάνω καλά & θα βγάζω & χρήματα. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσδιορίσεις όποιον στόχο θέτεις & να τον αναλύσεις διεξοδικά.

Ιεράρχησε αυτά που θέλεις να επιτύχεις

Αφού προσδιορίσεις το στόχο σου, ένα δεύτερο βήμα είναι να φτιάξεις μία λίστα με 10 πράγματα που θέλεις να πετύχεις ιεραρχώντας τα από το 1 έως το 10, όπου 1 είναι το πιο σημαντικό για σένα, 2 το επόμενο & πάει λέγοντας μέχρι το 10. Ο στόχος που προσδιόρισες στο προηγούμενο βήμα κατέχει μία θέση σ’ αυτή τη λίστα; Αν ναι, καλώς! Προχωράμε! Αν όχι τότε θα ήταν καλό να αναρωτηθείς πόσο σημαντικός είναι τελικά αυτός ο στόχος για σένα; Πρόκειται όντως για έναν δικό σου στόχο; ο στόχος αυτός συνδέεται με τις αξίες & τα πιστεύω σου για τη ζωή ή μήπως κάτι άλλο έχει προτεραιότητα;

Για παράδειγμα ο στόχος σου είναι να βγάλεις χρήματα αλλά αισθάνεσαι ευτυχία όταν βρίσκεσαι ανάμεσα στην οικογένειά σου & δεν θέλεις να στερείσαι χρόνο μαζί τους εξαιτίας της εργασίας. Τι έχει για σένα προτεραιότητα; Με ποιο στόχο δεσμεύεσαι ουσιαστικά; Με τα χρήματα ή με την οικογένειά σου; Αυτό το ξεκαθάρισμα θα σε βοηθήσει να πάρεις τις αποφάσεις σου & να διαλέξεις το κατάλληλο πλάνο δράσης.

Ανάπτυξε ικανότητες

Πολλές φορές νομίζουμε ότι θέτοντας έναν στόχο τον έχουμε επιτύχει κιόλας μ’ έναν μαγικό τρόπο. Συνήθως όμως απαιτούνται γνώσεις, ικανότητες, εξάσκηση, χρειάζεται δηλαδή μία προσπάθεια συντονισμένη & προσανατολισμένη στο στόχο μας.

Κατέγραψε λοιπόν τις ικανότητες που έχεις αλλά κι εκείνες που θα πρέπει να καλλιεργήσεις ώστε να επιτύχεις στο πεδίο που επέλεξες. Τι πρέπει να μάθεις, σε τι είναι καλό να προπονηθείς; Έτσι από τη μία πλευρά θα έχεις μία δεξαμενή ικανοτήτων στην οποία μπορείς βασίζεσαι & από την άλλη πλευρά θα ενισχύσεις τον εαυτό σου μελετώντας βαθιά & εξασκώντας εκείνα τα στοιχεία που σου λείπουν.

Μπορείς να τα καταφέρεις

Να έχεις τη σιγουριά ότι μπορείς να τα καταφέρεις! Οι αμφιβολίες όπως “μπα, μάλλον δεν θα τα καταφέρω”, “θα με κοροϊδεύουν”, “δεν έχω τη δύναμη να το κάνω” κ.λπ. βάζουν εμπόδια στο δρόμο σου & δε σε βοηθούν να προχωρήσεις.

Οι σκέψεις που κάνεις είναι αυτό το μαγικό μεταφορικό μέσο που θα σε οδηγήσει στα όνειρά σου. Πίστεψε στον εαυτό σου & βρες τρόπους που ενισχύσουν αυτήν την πίστη. Π.χ. ένα βιβλίο ή ένα άρθρο που σε εμπνέει, διαλογισμός, προσευχή, ενασχόληση με την αυτογνωσία οτιδήποτε σε κάνει να έρχεσαι σ’ επαφή με τον εαυτό σου & τη δική σου, μοναδική δύναμη.

Μην ξεχνάς πως όλα όσα είπαμε πρέπει να τα βάλεις σε ένα ωραίο πλαίσιο δηλαδή να οργανώσεις προσεκτικά τις δράσεις σου, να έχεις ένα πλάνο.

Δες το άρθρο μου “Αυτοπεποίθηση σε 3 βήματα”

Για κλείσιμο…

Πριν χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου ανίκανο & αποτυχημένο μελέτησε τους στόχους σου σε βάθος, βεβαιώσου ότι σου ταιριάζουν & πίστεψε ότι μπορείς. Να ξέρεις ότι τις περισσότερες φορές πετυχαίνουμε όχι τόσο εξαιτίας του ταλέντου μας αλλά χάρη στο σωστό προσδιορισμό, στην πίστη στον εαυτό μας & στο σωστό σχεδιασμό.

Να έχεις τη σιγουριά ότι ποτέ δεν είναι αργά, ότι έχεις τη δύναμη, ότι πάντα μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου προς την κατεύθυνση που ονειρεύεσαι!