αυτοπεποίθηση-σε-τρία-βηματα

Διάβασε επίσης το άρθρο "Ποιος είναι ο Πρωταγωνιστής της ζωής σου;"

Αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση που έχω για τον εαυτό μου, ο βαθμός πίστης που έχω στον εαυτό μου και διακρίνεται σε υψηλή ή χαμηλή ανάλογα με το αν πιστεύω βαθιά στον εαυτό μου ή όχι.

Καλλιεργείται η Αυτοπεποίθηση; Ναι, η Αυτοπεποίθηση καλλιεργείται και αναπτύσσεται αρκεί να στραφούμε & να κοιτάξουμε βαθιά στα μάτια το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής μας που είναι ο Εαυτός μας!

Να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας!

Θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί άραγε να χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας; Γιατί όπως όλες οι σχέσεις μας χρειάζεται να κάνουμε λίγη δουλειά και γι’ αυτή τη σχέση, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο εαυτό μας! 
Εκπαιδευόμαστε από την ώρα που γεννιόμαστε για να αναπτύξουμε κοινωνικές δεξιότητες, να εμπλεκόμαστε επιδέξια με τους συνανθρώπους μας, να τους αγαπάμε, να νοιαζόμαστε & να έχουμε μία καλή συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας είναι ίσως το πιο παραμελημένο πρόσωπο της ζωής μας και αν θέλουμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή μας θα πρέπει να δουλέψουμε με τον εαυτό μας & να έχουμε μία πολύ καλή, αγαπητική σχέση μαζί του. Η ίδια η λέξη αυτοπεποίθηση εμπεριέχει τη λέξη εαυτός κι ένα βασικό ερώτημα είναι πώς να πιστέψεις βαθιά σε κάποιον αν δεν τον αγαπάς;

Ας δούμε 3 βήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον Εαυτό μας!

workbook-autopepoithisi-dorean

Βήμα 1ο: Πώς φέρομαι στον εαυτό μου;

Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς μιλάμε & γενικότερα πώς φερόμαστε στον εαυτό μας. Νοιαζόμαστε; ακούμε τις ανησυχίες του & τους προβληματισμούς του; Μήπως τον πιέζουμε να κάνει πράγματα που δεν θέλει; Του δίνουμε το χρονικό περιθώριο να διαχειριστεί μία κατάσταση & να αντιδράσει με τον καλύτερο, δυνατό τρόπο; Του δίνουμε το δικαίωμα να κάνει λάθος; Όταν μέσα μας εξελίσσεται ένας εσωτερικός διάλογος με ποια επίθετα απευθυνόμαστε στον εαυτό μας (π.χ. είσαι βλάκας); Μήπως τον μπλοκάρουμε γιατί του υπενθυμίζουμε συνεχώς πως δεν θα τα καταφέρει, ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος, δεν είναι αρκετά όμορφος, δεν είναι αρκετά αδύνατος, δεν είναι αρκετά γυμνασμένος;

Άσκηση1η

Παρατήρησε πώς μιλάς στον εαυτό σου & άλλαξε τους εσωτερικούς διαλόγους σου αν δε σε βοηθούν. Μίλησε στον εαυτό σου όπως μιλάς στο πιο αγαπημένο σου πρόσωπο, το πιο πολύτιμο πρόσωπο της ζωής σου. 
Κατάγραψε 10 αρνητικές φράσεις ή λέξεις με τις οποίες απευθύνεσαι συχνά στον εαυτό σου π.χ. “τα έκανες χάλια”, “είσαι ηλίθιος/α” κ.λπ. 
Μετάτρεψε τις αρνητικές φράσεις ή λέξεις που περιέγραψες παραπάνω σε θετικές π.χ. “θα τα καταφέρεις”, “μπορείς να βρεις τη λύση” κ.λπ.

Βήμα 2ο: Φροντίστε τον εαυτό σας – αφιερώστε του χρόνο

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας! Ξεκινώντας από τη φροντίδα του σώματος μέχρι την άσκηση ή το αγαπημένο σας χόμπι, κάτι που σας βοηθά να εκτονώνεται τα συναισθήματά σας & να έρχεστε σε ισορροπία. 
Ακούστε τον εαυτό σας, τις ανησυχίες σας, τους προβληματισμούς σας & βρείτε την προσωπική σας μαγεία, νιώστε την αύρα σας! 
Φροντίστε το συναισθηματικό σας κόσμο, τις σκέψεις σας, κάντε προσευχή, διαλογισμό ή yoga. 

 

Άσκηση 2η

Περίγραψε 10 τρόπους που επιλέγεις να φροντίζεις & να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου. Π.χ. φροντίδα σώματος, άσκηση, χόμπι, ψυχολογική εκτόνωση, διαλογισμός κ.λπ. 
Προγραμμάτισε καθεμία από τις παραπάνω δραστηριότητες ώστε να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα.

Βήμα 3ο: Μη συγκρίνεστε με άλλους

Είμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον! Ας απολαύσουμε τη διαφορετικότητά μας! Και μέσα σ’ αυτή τη διαφορετικότητά δεν θα είμαστε το ίδιο ψηλοί, δεν θα έχουμε το ίδιο χρώμα δέρματος ή τα ίδια μάτια, δεν θα έχουμε τις ίδιες ικανότητες, δεν θα είμαστε το ίδιο κοινωνικοί ή έξυπνοι ή οτιδήποτε άλλο. 
Αντί να εστιάσουμε στο τι έχουν οι άλλοι & αυτό να είναι μία πηγή συνεχόμενης απογοήτευσης για μας ας εστιάσουμε στα δικά μας χαρίσματα. Όταν εστιάζουμε στα χαρίσματα των άλλων συνήθως τείνουμε προς τη θετική υπερβολή & όταν εστιάζουμε σε μας τείνουμε προς την αρνητική υπερβολή. Θαυμάζουμε υπέρμετρα τα έργα των άλλων & υποτιμούμε τα δικά μας.

Άσκηση 3η

Επίλεξε να επικεντρωθείς σε σένα αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους.  Κατάγραψε τα δικά σου χαρίσματα (σωματικά – συναισθηματικά – νοητικά). Προσπάθησε να είναι τουλάχιστον 20.

Τα βήματα ολοκληρώθηκαν! Και τώρα τι;

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε εργαστεί πάνω σ’ αυτά τα τρία βήματα που αναφέραμε παραπάνω. Τι θα γίνει άραγε; Σίγουρα θα δούμε τον Εαυτό μας με μία εντελώς διαφορετική ματιά! Θα  μάθουμε να τον εκτιμούμε περισσότερο, να σεβόμαστε τους ρυθμούς & τις ανάγκες του & γιατί όχι; Να τον αγαπήσουμε & να χτίσουμε τη βάση μιας στερεής Αυτοπεποίθησης!